Tarihi: Tutak Doğuanadolu bölgesinin yukarı Murat bölümünde yer alan Ağrı İline bağlı tipik bir Anadolu İlçesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Van Eyaletinin Beyazıt Sancağına bağlı iken 1919 yılında ilçe statüsü kazandırılmış ve 1927 yılında merkezi Karaköse olarak Ağrı İline bağlanmıştır. Tarih boyunca perslerin,sasanilerin, bizans imparatorluğunun elinde kalmış olup,
Malazgirt Meydan Savaşından sonra bölgeye bir müddet Celalettin Harzemşah daha sonra Moğollar hakim olurlar. Moğolları takip eden bölge sırasıyla İlhanlıların, Celayiroğullarının (1345) Timur İmparatorluğunun, Karakoyunluların ve Safevilerin yönetiminde kalır.
Tutak adının nereden geldiği konusunda üç ayrı iddia vardır. Bunlardan birincisi Farsça'dan alındığı ve iki anlamına geldiği ve sonradan bu deyimin Tutak olarak değiştirildiği yolundadır. İkincisi yöreye ilk gelen Türkler tarafından tutulan yer anlamında Tutak dendiği savıdır. Üçüncüsü ise yörenin adını Alparslan ordusu komutanlarından olup, bu yörede konaklayan Tutak Beyinden dolayı İlçeye Tutak dendiği savıdır. Yörenin yakın çevrece özellikle Kars ve Erzurum çevresinde Antep adıyla anıldığı bilinmektedir. Antep adının Güneydoğu İllerimizden Gaziantep'le bir ilişkisinin olup olmadığı konusunda bilgi edinmek mümkün olmamıştır.
İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ HAKKINDA KISA BİLGİ
Tutak İlçe Müftülüğü bünyesinde 90 adet cami bulunmakta ve 88 personel ile din hizmet yürütülmektedir. Ayrıca ikisi yatılı hafızlık kur'an kursu olmak üzere toplam 8 adet kur'an kursu bulunmaktadır. İlçe müftülüğümüz üç katlı olup, alt katı müftülük hizmet binası diğer iki katı ise Calalettin Birdal Yatılı Kız Kur'an Kursu olarak kullanılmaktadır.