15.03.2022

AKBULUT: KADIN ve ERKEK EŞİT DEĞİL EŞ DEĞERDİR

Ağrı İl Müftülüğü Aile ve Din Rehberlik Merkezi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamından “Değişen Dünyada Kadın Olmak” konulu konferanslar düzenledi.

Abdurrahim Arvasi KYK kız öğrenci yurdunda ve Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda yoğun katılımla düzenlenen programlara konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut katıldı.

Kur’an tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını İl Müftü Vekili Murat Sarı yaptı.

Daire Başkanı Akbulut, İslam'ın kadına bakışına vurgu yaparak şöyle konuştu, "İslam toplumda kadına karşı olumsuz olan algıyı yıkmış ve kadının değerini ortaya koymuştur. İslam kadını cinsiyet üzerinden değil, insan olması açısından ele alarak yüceltmiş ve hak ettiği değeri vermiştir. İslam, insanların üstünlüğünü ise cinsiyetleri üzerinden değil takva ile ölçülendirmiştir.“ dedi.

Eşitlik ve adalet arasındaki ilişkinin yanlış yorumlandığını vurgulayan Akbulut, şöyle devam etti: “Kadın ve erkek arasındaki eşitliği değil, kadın ve erkek arasındaki adaleti tesis edebilmeliyiz.” “Kadın ve erkeğin toplumda ayrı biyolojik özellikleri, duyusal kabiliyetleri bulunan insan türleri olduğunu belirten Akbulut, “İslam dini cinsiyete değil, insanlığa odaklı bir dindir. Hz. Adem ve Havva’nın çocukları Allah karşısında ırkları, dilleri, renkleri ne olursa olsun, sadece kul olma paydasında eşittirler. İslam’ın, vahyin söylediği pencereden kadın ve erkek eşit değil, eşdeğerdir. Haklar, Allah’ın kendine sunduğu imkanlar bağlamında elbette ki eşittir, Allah’ın katında değeri aynıdır.”

“Kadın erkek eşit değildir, eşdeğerdir.”

Akbulut, “Son yıllarda hep kadın hakları savunuculuğu ve kadın hakları arayışı yaygın mesele haline geldi. Hak arayışı, beraberinde sorumluluk getirir. Biz hep hak odaklı arayışın peşine düştüğümüz için sorumluluklarımızı ihmal ve ihlal etmeye başladık. İslam’ın çizdiği pencerede bu sorumluluklarla beraber bir adalet anlayışı geliştirmeliyiz. Kadın ve erkek arasındaki eşitliği değil, kadın ve erkek arasındaki adaleti tesis edebilmeliyiz.” dedi.

Konferans, İl Müftü Yardımcısı Kemal Arpacı’nın, Akbulut’a 'İshak Paşa Sarayı' tablosu hediye etmesiyle sona erdi.