08.07.2021

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2021 Yılı Yaz Kur’an Kursları Açılış Programı’na katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Başkanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen 2021 Yılı Yaz Kur’an Kursları Açılış Programı’na katıldı.

Kur’an Kursu öğrencilerinden Yusuf Eroğlu ile Ebrar Sena Turan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa, Etimesgut Müftülüğü’ne bağlı Kur’an kurslarında eğitim gören çocuklar, okudukları şiirler ile hadis-i şeriflerle, seslendirdikleri ilahiler ve yaptıkları gösterilerle renk kattılar.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir” nebevî müjdesine mazhar olma arzusuyla yıllardır sürdürdüğümüz yaz Kur’an kurslarımızı bu sene yüz yüze gerçekleştirecek olmanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz.” dedi.

“Dimağlarını Kur’an-ı Kerim’le besleyecekler”

Yaz Kur’an kurslarının başlamasıyla çocukların Türkiye’nin her köşesinde camileri şenlendireceklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ile tanışacak, onu okumayı öğrenecekler. Körpe dimağlarını hakikat membaı Kur’an-ı Kerim ile besleyecekler ve tertemiz fıtratlarını ilelebet Kur’an’la koruyacaklardır. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki çocuklarımız, yüce Rabbimizin bizlere ihsan ettiği en sevimli nimet ve en değerli emanettir.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin “Hiçbir anne-baba çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” hadis-i şerifini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bu ilahî ikram karşısında ebeveynlere düşen, çocuklarını bir sarraf hassasiyetiyle geleceğe hazırlamaktır. Onları, insanlar için bir öğüt, hidayet, şifa ve rahmet olan Kur’an’la buluşturmak, peygamberimizle tanıştırmak ve medeniyet değerlerimizle kuşandırmaktır. Hem dünya hem de ahiret huzurunu temin edecek bir zenginlik olan İslam ahlakıyla donatmaktır.

Bu, aynı zamanda anne-babaların çocuklarına verebilecekleri en güzel hediye ve bırakabilecekleri en büyük mirastır.

İşte, bugün açılışını yaptığımız yaz Kur’an kursları, çocuklarımıza karşı söz konusu sorumluluklarımızı yerine getirme noktasında bizlere sunulmuş büyük bir fırsattır. Yaz Kur’an kursları, doğru dini bilginin doğru bir yöntemle çocuklarımıza aktarıldığı ve ülkemizin en ücra köylerinden en büyük şehirlerine kadar her çocuğun kolaylıkla ulaşabildiği kıymetli bir imkândır. Zira ülkemizin her köşesinde yer alan doğal birer mektep olarak, bu imkâna en güzel mekân olan camilerimizin kapıları, çocuklarımız için ardına kadar açıktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizler, üzerimize düşen sorumluluğun ve omuzlarımızdaki yükün farkındayız.”

“Çocukların ilgisini çekecek materyaller hazırladık”

Çocukların kendisiyle, Rabbiyle, ailesiyle, toplumla, çevreyle barışık ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerinin gayreti içerisinde olduklarını belirten Başkan Erbaş, “Elbette çocuklarımızın tatil döneminde olduklarının farkındayız. Bu yüzden bütün ders materyallerimizi, motivasyon merkezli bir yaklaşımla, çocuklarımızın seviyesini, ilgisini, beklentisini, yaşını, yeteneğini, bilgisini dikkate alarak hazırlamaya çalıştık. Böylece çocuklarımız hem yeni şeyler öğrenecekler hem de daha önce düzensiz olarak öğrendikleri bilgilerini test edip yanlışları varsa düzelterek eksiklerini tamamlayacaklardır İnşallah.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımızın sıkılmalarına mahal vermeyeceğiz”

Başkan Erbaş, zorlu salgın süreci sebebiyle çocukların bir yıldan fazla bir süredir yüz yüze eğitim imkânından uzak kaldıklarına dikkat çekerek “Sevgi, ilgi, oyun ve bilgi düzleminde yürüteceğimiz bir eğitim programıyla yaz Kur’an kurslarımız, yavrularımızın sıkılmalarına mahal vermeden bu zor süreci sağlıklı bir şekilde atlatmalarını da sağlayacaktır inşallah.” dedi.

Başarılı bir eğitimin ebeveyn, öğretmen ve öğrenci olmak üzere üç ana aktörü olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Ebeveynlere düşen görev, çocuklarını yönlendirmek, teşvik etmek, isteklendirmek ve kursa devam etmelerini sağlamaktır. Çocuklar, İslam ahlakının sabır, nezaket, zarafet ve hoşgörü gibi birçok güzel hasletini sizin şahsınızda öğreneceklerdir.” diye konuştu.

“Bırakın camilerde yaramazlık yapsınlar”

Kur’an kurslarında hocaların çocuklara cami adabından bahsedeceklerini belirten Başkan Erbaş, “Fakat onlar, yine de her fırsatta koşup oynayacaklar, gülüp eğleneceklerdir. Tabii ki onlardan bir yetişkin tavrı beklemek doğru değildir. Bırakın, camide neşeli olsunlar. Onları cennet çiçekleri olarak görelim ve yaramazlıklarını sabırla, anlayışla ve sevgiyle karşılayalım. Onlara Peygamber Efendimizin çocuklara davrandığı gibi davranalım.” ifadelerini kullandı.

“Unutmayacağınız güzel hatıralar biriktireceksiniz”

Çocuklara da mesaj veren Başkan Erbaş sözlerine şöyle devam etti:

“Uzun bir aradan sonra yeniden Kur’an arkadaşlarınızla birlikte olacaksınız. Unutmayın, nerede olursanız olun, minaresini gördüğünüz, ezan sesini duyduğunuz her camide ve ülkemizin her mahallesindeki Kur’an kursunda sizi bekleyen bir yaz kursu var. Ve orada hocalarınızla tanışacaksınız. Yeni arkadaşlar edinecek, onlarla hoşça vakit geçireceksiniz. Güzel ve değerli şeyler öğreneceğiniz neşeli bir ortamınız olacak. Orada, hayatınız boyunca unutamayacağınız güzel hatıralar biriktireceksiniz."

Programa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üst düzey yöneticileri de katıldı.

Program sonunda çocuklar için Hacivat-Karagöz gösterisi yapıldı. Gösteride çocuklara Kur’an kurslarında ‘Maske, Mesafe ve Temizlik’ mesajı verildi. Daha sonra Başkan Erbaş, programa katılan tüm çocuklar ile fotoğraf çektirdi. Çocuklara balon hediye edildi.

Yaz Kur’an kursları 20 Ağustos’ta sona erecek.