22.02.2021

Resmi Nikah Kıyma Yetkisinden Sonra İlçe Müftülüğümüz 100. Resmi Nikahına Ulaştı

Aile, Anayasanın 41 inci maddesinde Türk toplumunun temeli olarak ifade edilmiş; aile kurma yolunda ilk adım olan nikâh, Evlendirme Yönetmeliğinde “bir kadın ve bir erkeğin usulüne göre yetki verilmiş bir memur önünde bir aile kurmak amacıyla yapmış oldukları medeni hukuk sözleşmesi” olarak tanımlanmıştır.

03/11/2017 tarihli ve 30229 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun “Evlendirme Yetkisi” başlıklı 22 inci maddesinin, evlendirmeye yetkili memurları belirleyen ikinci fıkrasına “il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir” ibaresi eklenmiş ve böylelikle müftülüklerin nikâh işlemi yapmasının önü açılmıştır

Resmi nikah kıyma yetkisinden sonra İlçeMüftülüğümüz 100. resmi nikahını kıydı. Bu münasebetle 100. resmi nikaha denk gelen Kübra ve Emrah KARAKAŞ'ın nikahı ilçe Müftümüz Adem ÖZDEMİR tarafından kıyıldı.

Çifte tavsiyelerde bulunan İlçe Müftüsü Adem ÖZDEMİR şöyle dedi; Aile, toplumun temeli olmasının yanında, bir ömür huzur, sevgi ve muhabbetin yaşanacağı kutsal bir yuvadır. İnsanın yeryüzü serüveni Hz. Âdem ve eşi Havva ile bir aile olarak başlamıştır. Rabbimiz, adeta dünyada cennet huzurundan bir nebze hissedelim diye bizlere aile olmayı emretmiş, vedûd ismi celilinden meveddet gibi katıksız ve karşılıksız bir sevgiyi, varlığının bir delili olarak aileye lütfetmiştir. Bunun için bir ailede anne, baba, eş, çocuk ve kardeş olmak, insana bahşedilen en büyük nimetlerdendir.

İlçe Müftüsü Özdemir Cenab-ı Hakk’ın Kur’an-ı Kerim’de “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de Allah’ın (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum Suresi 30/21) buyurduğunu ifade etti.

İlçe Müftüsü Özdemir, Sevgili Peygamberimizin de: “Evlenmek benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden değildir. Evlenin! Çünkü ben (kıyamet günü diğer) ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim.” (İbn Mâce, Nikâh 1 )

Hanımlarınızla güzel bir şekilde geçinin. Onlardan hoşlanmasanız da Allah sizin hoşlanmadığınız bir şeyde birçok hayırlar takdir etmiş olabilir.” (Nisâ, 4/19)

Günümüzde aileyi olumsuz etkileyen birçok etkenin varlığı aşikârdır. Ailelerde yaşanan olumsuzluklar ise zamanla toplumun genel problemleri haline gelerek, aile-toplum sarmalında hayatı kuşatmaktadır. Dolayısıyla bugün bireysel, sosyal ve küresel alanda muhtaç olduğumuz sevgi, şefkat, merhamet, güven, yardımlaşma, paylaşma, diğerkâmlık gibi değerler öncelikle ailede hayat bulacak, oradan topluma ve dünyaya huzur katacaktır.

Her konuda insanlığa en güzel örnek olan Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) ise: “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (İbn Mâce, Nikâh, 50; Tirmizî, Menâkıb, 64) hadis-i şerifiyle bizlere; ailede güzelliğin, iyi davranışın, güleryüz ve nezaketin önemini hatırlatmaktadır.

Sürdürülebilir bir evlilik, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye bağlıdır. İyi günlerinizde olduğu gibi, kötü ve sıkıntılı günlerinizde de sevgi ve saygı çerçevesinde birbirinize destek ve yardımcı olmalısınız. Aranızdaki dayanışma, çocuklarınızın da mutluluğunun temeli olacaktır.” dedi.

İlçe Müftümüz tarafından Nikahları kıyıldıktan sonra genç çiftimize çeşitli hediyeler verilerek bir ömür boyu mutluluklar dilendi.